Høsten og august nærmer seg med stormskritt og for mange er dette en tid for å starte med noe nytt. Å skrive en god søknad og CV er noe som tar tid, så det kan være godt å vite hva man bør fokusere på.

For hva er egentlig viktig for en arbeidsgiver å vite? Og hvordan får du oppmerksomheten deres? Vi har plukket ut våre beste tips til CV og jobbsøknad.

Lag en god CV:
1. Lag en oppsiktsvekkende CV med navn øverst. Bruk gjerne bilde for å vise oss hvem du er.

En arbeidsgiver kan lese gjennom utallige CV’er og søknader i løpet av en dag. Ved å legge ved navn og bilde øverst har du allerede gitt oss ett innblikk i hvem du er og skapet blikkfang. Det kan her være lurt å være bevisst på hvilket bilde du velger.

2. Start med nøkkelkvalifikasjoner hvor du gir oss førsteinntrykk av deg.

Se i stillingsannonsen hva som søkes etter, hvilke egenskaper har du som passer det vi trenger? Fortell oss! Bruk derfor heller ikke samme CV på alle stillinger du søker, spesifiser ut i relevansen.

3. Vi vil vite hva du gjorde sist, først!

Ikke start med hva du gjorde for mange år tilbake, slik at arbeidsgiver må blad seg langt nedover for å få innblikk i hva du faktisk gjør den dag i dag. Da kan du ha mistet leserens interesse før man kommer så langt.

4. Bare ta med det som er viktig for å få frem hvem du er.

Det er ikke alle sommerjobber og verv som alltid er like relevant, da vil også CV bli veldig lang og tunglest. Fokuser på det som er viktig at vi vet. Dersom du er ung og ikke har så mye erfaring så er forståelsen større for at man ønsker å vise hvilke sommerjobber man har hatt, men husk å likevel begrense deg for å gjøre deg relevant.

5. Tenk på hvordan du ønsker å skille deg ut.

Det fins ulike måter å både lage og skrive en CV, tenk på hva som skal til for at du selv hadde funnet interesse i Cv’en du nå lager. Utforming, oppsett og struktur er gode nøkkelord her.

Lag en god jobbsøknad:
1. Ikke bruk samme søknad til å søke på ulike stillinger.

Som også nevnt over, må du spesifisere det du skriver ut ifra hva som søkes etter i annonsen. Lag deg gjerne en oversikt som du lagrer på PC’en over hva som søkes etter, slik at du kan bruke det i ett eventuelt intervju.

2. Gi oss et inntrykk av egenskapene dine ved å plassere de i situasjoner du har fått bruk for de.

Har du for eksempel en ryddig arbeidsstil? Fortell oss hva du legger i det og på hvilken måte du er dette.

3. Er du den vi beskriver i stillingsannonsen? På hvilken måte? Fortell oss.

Her skal du besvare selve utlysningen. Fortell oss om situasjoner du har vært i som kan sammenlignes med det vi søker. Hvilke kunnskaper og erfaringer du har opparbeidet deg, som du ønsker å bruke i din nye jobb.

4. Be gjerne noen lese over både annonsen, CV og søknaden din før du sender den inn.

Noen ganger så ser vi ikke våre egne skrivefeil, nettopp fordi vi har jobbet med ett dokument så lenge at vi blir litt ordblinde. Bruk de rundt deg for å sikre kvalitet i arbeidet du legger ned.

Lykke til!