Det har vært et annerledes studieår for alle, digital undervisning, digitale eksamener og digitale møter med kollokviegruppen. Nå nærmer vi oss mai og eksamensperioden med stormskritt. Kanskje du til og med er i gang med å ferdigstille en bachelor eller master?

Mange av våre dyktige medarbeidere er studenter, og i den anledning ønsker vi å gi noen gode studietips for å hjelpe dere gjennom perioden.

Vi har nå samlet sammen de 10 beste studietipsene:

1. Kvitt deg med alle distraksjoner rundt deg.

Mobilen er noe vi alle har lett tilgjengelig hele tiden, men du bestemmer selv hvor tilgjengelig du har mulighet og ønsker å være. Sett på lydløs, slå av varslinger, lukk alle irrelevante faner på PC-en og be de du bor med om å la deg lese uforstyrret.

2. Ta pauser!

Finn ut hva som er best for din konsentrasjon. 45 effektive minutter etterfulgt av 10 minutter pause, er mer lønnsomt enn to sammenhengende og ineffektive timer.

3. Sett deg mål og belønn deg selv.

Eksempel: når du har tatt notater fra 10 sider i pensumboken eller gått gjennom alle tidligere eksamensoppgaver i faget, belønn deg selv med en episode av yndlingsserien eller gå en tur for å koble av.

4. Bruk farger i egenprodusert lese- og skrivemateriale.

Det er et kjent faktum at farger påvirker hjernen. Bruk gjerne farger når du markerer linjer av interesse i leseboken, men også når du skriver enten for hånd, i for eksempel et tankekart eller lager diagrammer, men også på PC.

5. Søk hjelp dersom du står fast.

Bruk studieveiledere, rådgivere, medstudenter osv. for alt det er verdt. Kanskje de har tenkt på noe som du ikke har tenkt på enda? Likevel må du være kritisk til ulike råd, for det er dine erfaringer og din magefølelse du må stole på.

6. Få nok søvn og spis riktig.

Begge disse faktorene vil hjelpe deg med å holde konsentrasjonen og energinivået oppe.

7. Finn ut når du selv er mest effektiv.

Noen setter av flere uker i forveien av en eksamen til å lese, andre trenger kanskje kun den siste uken. Hva er best for deg og når lærer du best? Sett av tiden.

8. Vær din egen sensor eller be om hjelp av en venn.

Test hva du har lært underveis. Hva husker du? Hvilke spørsmål og temaer kan du og hvilke kan du ikke?

9. Ta smarte notater.

Bruk stikkord og korte setninger i dine egne notater. Unngå lange og tunge setninger med unødvendige detaljer.

10. Husk: det er verdt det!

Med stor sannsynlighet så er det en god grunn til at du har valgt akkurat dette studiet. Finn frem motivasjonen. Selv om det er tungt nå, så er premien i andre enden stor.