Maryam Rashid har jobbet som rådgiver i Reflekt Oppvekst i 1,5 år, men den siste uken har vært litt annerledes enn vanlig. Det var nemlig Maryams tur til å sende datteren i barnehage for aller første gang.

– Jeg er heldig, forklarer Maryam.

– Fordi jeg har kollegaer og vikarer som har gitt meg mange gode råd i forbindelse med oppstarten. Det er jo selvfølgelig litt spesielt at disse barna har vokst opp under en pandemi, og derfor har enda mindre erfaring med å være sammen med andre enn foreldrene enn vanlig.

I disse dager fylles skole og barnehage med forventningsfulle barn, og Maryam deler gladelig alle gode råd hun har fått for å gjøre oppstarten så trygg som mulig.

Gode råd til barnehagestarten

– Jeg fikk tok fri fra jobb slik at jeg kunne være helt tilstede sammen med datteren min og bli kjent med personalet i barnehagen. Vi har forsøkt i familien å gi datteren vår inntrykk av at dette er noe hele familien gleder seg til på hennes vegne, slik at hun ikke plukker opp at vi som foreldre faktisk synes det er både nytt og skummelt.

Vi har også vært nøye med å snakke mye med henne om barnehage, og selv om hun ikke forstår alt har jeg inntrykk av at det ga henne trygghet å vite at noe skal skje på akkurat den dagen.

Maryam Rashid i Reflekt Oppvekst

– At vi hadde dagen fri ga oss også en mulighet til å planlegge en hyggelig ettermiddag sammen, som er veldig viktig i vår familie når vi har tilbragt dagen på hver vår kant. Det håper jeg vi skal få til i fortsettelsen også, forklarer Maryam.

Ny hverdagslogistikk

Før oppstart i barnehage har Maryam måttet se på sin egen dagsplan med nye øyne.

– De fleste vikarbestillinger kommer inn til oss i Reflekt om morgenen, så jeg har måttet tenke gjennom morgenrutinen vår for å legge til rette for at vi både skal finne vikarer og komme oss til barnehagen uten altfor mye stress.

Det beste rådet hun har fått er å besøke barnehagen når den er stengt og bli litt kjent med lekeapparatene. Hun kjøpte også inn matboks og drikkeflaske som hun tok med på piknik med datteren på barnehagens uteområde.

Maryam er klar på at mat først og fremst handler om næring, så det er mye viktigere for henne hva som er i matboksen enn hva det er bilde av utenpå. Selv har hun fått mange tips om å sørge for at maten er næringsrik, for ingen orker en hel dag på bare klemmejogurt og noen eplebiter.

– Det aller viktigste for meg er at datteren vår føler seg trygg i nye omgivelser, så vi har også valgt å sende med henne vognen i barnehagen, slik at hun kan sove i den som er kjent. Litt mer logistikk for de voksne men bedre for datteren, tenker Maryam høyt.

Når vi spør om hva man ikke skal gjøre, trekker Maryam frem at det er viktig å ha godt utstyr for all slags vær og vind når man skal være ute store deler av dagen. Trelagsprinsippet holder barna tørre og varme, forklarer hun.

Men når det er sagt, det er ikke nødvendig å kjøpe alt nytt!

Kjøp brukt!

Maryam oppfordrer til å sjekke finn.no, undersøke hva venner og familie har liggende og priorite kvalitet over kvantitet.

– Med alle utfordringene vi har med miljøvern vil jeg oppfordre alle til å tenke gjennom hvor mye nytt det er nødvendig å kjøpe, når ungene allikevel vokser ut av klærne raskt.

– Ta gjerne en runde på hva du selv har liggende i skapet, slik at du kan gi videre det som ikke passer lengre oppfordrer hun.